Skip to main content

5 redenen om te kiezen voor een externe coach

Gelukkig wordt er steeds vaker gebruikt gemaakt van de inzet van coaches binnen het werk.
Tegenwoordig zijn er ook veel bedrijven die ook eigen coaches in dienst hebben.
En dan is er ook nog zo’n aanbod van externe coaches…
Een interne coach is dan een coach die al binnen het bedrijf werkzaam is. Een externe coach is iemand die voor een specifieke, afgebakende opdracht tijdelijk een team of individuele medewerkers komt ondersteunen.

Dus wanneer kun je nu het beste een interne coach inschakelen of wanneer kies je voor een externe coach?

Wat zeggen de cijfers?
Uit onderzoek blijkt dat 59% van de leidinggevenden een voorkeur heeft voor een externe coach en 38% geeft de voorkeur aan een interne coach.

Over het algemeen kun je zeggen dat een externe coach het beste ingezet kan worden, wanneer er sprake is van coachen op ontwikkeling.
Een interne coach kan het beste ingezet worden op het coachen van vaardigheden en prestaties.

De 5 voordelen om te kiezen voor een externe coach:

1. Vertrouwelijkheid
Een medewerker of team komt deze coach alleen tegen in de coachingssituatie. Ook na afloop van het coachtraject is deze coach niet meer in beeld en kan men dus ook niet onverwacht in een andere werksituatie geconfronteerd worden met deze coach.

2. Objectiviteit
Een externe coach is niet gebonden aan het bedrijf/de organisatie en heeft geen rol binnen de hierarchische structuur. De coach staat niet onder druk van de economische belangen van de organisatie. Ook heeft een externe coach geen geschiedenis met het bedrijf/team/medewerker waardoor deze er open in kan stappen.

3. Ander perspectief
Doordat een externe coach de nieuw is binnen een bedrijf, kan deze patronen zien die voor anderen niet meer zichtbaar zijn. Dit zijn de “manieren” van het bedrijf, waar iedereen onderdeel van is. Hierdoor worden deze niet meer gezien. Een externe coach kan deze zichtbaar maken, waardoor er vanuit een ander perspectief naar de situatie gekeken kan worden

4. Aansluiten bij de specifieke situatie
Door gebruik te maken van een externe coach, kan de keuze gemaakt worden voor een coach die aansluit bij deze specifieke situatie. De coach heeft specifieke kennis en vaardigheden die juist bij deze situatie helpend kan zijn.

5. Breder inzetbaar
Een externe coach is vaak breder inzetbaar, doordat deze ervaringen vanuit diverse achtergronden mee neemt en geen onderdeel van de bedrijfscultuur wordt.

Zoek jij iemand die vanuit een objectieve kijk en vanuit breder perspectief jouw team of organisatie wil ondersteunen, dan denk ik graag met je mee.

Leave a Reply